· 

Tuinonderhoud bij wisselend weer

 

Hoe moet dat nou bij zon, regen en kou of soms toch een beetje te warm.

 

Kan dit niet beter: De Maand mei is erg wisselend van weer. Weet u hoe u uw tuin dan moet onderhouden?

 

Wat heerlijk de zon die doorkomt. De planten die steeds meer beginnen te bloeien of hun groene kleur weer laten schitteren. Maar kan het hier op z'n Hollands ook opeens weer flink regenen of in temperatuur schommelen. Mei is een erg wisselende maand. Wat vinden de planten hier nou van en hoe moeten we ze geven wat ze nodig hebben?

 

 

 

Het gazon verzorgen bij wisselend weer

 

Bij wisselend weer vangt het gazon veel zon en regen op. Dat betekent vaak dat het gazon na een flinke bui niet al het water meer kan opnemen. Door dit overtollige water kan het gras verdrinken en duurt het een lange tijd voor het water weg zal gaan. Dus we zullen het gazon een handje moeten helpen. Op plekken waar het water in het gazon blijft staan, kan er het beste met een mestvork of andere puntig voorwerp in de aarde gestoken worden en vervolgens zachtjes heen en weer bewegen. Hierdoor worden er extra gaten gecreëerd waardoor het water zijn weg kan vinden en dieper in de grond opgeslagen wordt.

 

Het gazon in goede conditie houden tijdens wisselend weer.

 

Tijdens wisselend weer heeft het gazon erg behoefte aan vitamines. Wanneer er regen voorspeld is, kunt u het beste kunstmest op het gazon strooien. Herhaal dit binnen een maand nog een keer. Door dit regelmatig te herhalen tijdens een regenachtige periode houdt u uw gazon in goede conditie.

 

Het gazon kortwieken

 

Afhankelijk van de groei van uw gazon, kunt u uw gazon weer regelmatig maaien. Vanaf de maand mei begint kunt u dat het beste één tot twee keer per week doen. Afhankelijk van de groei van uw gazon, die is afhankelijk van de conditie waar uw gazon zich in verkeerd.

 

 

 

Tijd voor het creëren van een kleurenpalet

 

De maand mei is ook de tijd voor het aanplanten van allerlei gezellig voorjaarsgoed. In deze maand kunt u weer allerlei zaden van eenjarigen en tweejarigen of vaste planten in de volle grond planten. Denk bij deze bijvoorbeeld aan zaden van papaver, vlijtige liesjes, leeuwenbekjes, duizendschoon en madelieven. Maar dit kunt u natuurlijk ook in een pot doen, schrijf op bijvoorbeeld een wasknijper de naam van het geplante zaad op. Knijp deze vervolgens vast op de pot. Ook s dit erg leuk om te doen met kruidenplantjes. Zo creëert u uw eigen kruidentuintje.

 

Tip: Let wel op de tijd van de ijsheiligen. Artikel binnenkort te lezen op de site

 

De zomerrust

 

Voor vetplantjes breekt nu de rustperiode aan. Het drogere, warmere weer begint weer aan te breken en daar zijn deze plantjes erg blij mee. Geef ze daarom weinig water, dit zorgt ervoor dat de grond droog en los blijft.

 

 

 

In mei leggen alle vogels een ei

 

Fluitend maken ze ons elke ochtend weer wakker.

 

De uitspraak is er één om rekening mee te houden. De maand mei is voor vogels de maand om weer het nestje met elkaar in te duiken en op hun eieren te broeden. Dat betekent voor het onderhoud dat er rekening mee gehouden moet worden tijdens het snoeien. Let vooral in dichtbegroeide struiken goed op of hier geen nestjes in zitten. Check di,t voordat u aan de slag gaat. Wanneer er nestjes in zitten kunt u het beste wachten tot de vogels uitgebroeid zijn en bijvoorbeeld in het najaar snoeien.

 

Groenblijvende hagen zoals buxus, hulst, liguster, coniferen kunnen in de meimaand prima gesnoeid worden. Het snoeien van deze hagen kan nog tot in augustus, maar nu zullen de jonge scheuten zich wel beter ontwikkelen.

 

Tip: doe dit bij voorkeur op een bewolkte dag, zo kunnen snoeiwonden beter genezen.

 

Heeft u het te druk, of niet zulke groene vingers? Onze vakbekwame hoveniers staan dan graag voor u klaar. Met verschillende opties maken wij voor uw tuin een  passend onderhoudsplan op maat.

 

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0

Leer meer over ons.

U kunt altijd contact met ons opnemen, telefonisch of via de mail . 

 

Deel onze website of uw ervaring met uw vrienden en kennissen door hieronder te klikken op een van de social media sharing links!

Hoveniersbedrijf De Tuin

3e Industriestraat 25E

3133EJ VLAARDINGEN 

Tel: (010) 248-0704

Email: info@detuin.info