· 

Drie onderhoudstips voor de wintertuin

De tuin heeft je ook nú nodig

Met de decembermaand voor de deur maken we het binnen weer extra knus. Kaarsjes aan, warme chocolademelk, speculaas uit de oven, een behaaglijk dekentje op de bank en de gordijnen dicht. Of juist open! Als de tuin er een beetje gezellig bij ligt, dan mag hij best gezien worden. Sterker nog, een goed onderhouden tuin kan een mooie aanvulling van de woonkamer zijn. Stef Went, eigenaar van Hoveniersbedrijf De Tuin, deelt onderstaand een paar handige wintertuintips.

Bomen snoeien … in december?

‘Jazeker, maar je moet wel weten welke. De berk en de esdoorn zijn voorbeelden van bomen die je in december of januari moet snoeien. In het voorjaar komt de sapstroom namelijk weer op gang. Ga je de boom dán snoeien, dan begint hij te bloeden en verliest veel vocht. Let bij het snoeien wel een beetje op de vormgeving van de boom en zorg dat hij mooi in balans blijft. Haal dus niet te veel takken weg. Zelf snoeien wij maximaal een derde deel van de boom. Hou wel het weerbericht in de gaten. Als er vorst wordt voorspeld, is het namelijk geen goed idee om te snoeien. De boom is kwetsbaarder op de snoeiwonden en vorst kan dan een flinke schade aanrichten.’

En winterbemesting: is dat echt nodig?

‘Absoluut! Winterbemesting maakt de beplanting sterker. Het zorgt voor energieke planten met een lange bloei. Wij gebruiken wel altijd meststoffen van ECOstyle. Die zijn honderd procent natuurlijk en bevatten geen spoortje kunstmest. Daardoor verbeteren het bodemleven en de wortelstructuur van de beplanting. Organische bemesting zet de planten zelf aan het werk. Omdat planten hun energie uit de bodem halen, voorkom je met bemesting tegelijkertijd een verarming van de grond.’

Meer aandachtspunten voor de wintertuin?

‘Heb je een beregeningsinstallatie in de tuin, maak hem dan leeg. De slangen staan vol water en bij vorst vriezen ze kapot. Haal verder ook het blad weg van platte schuurdaken. Doe je dat niet, dan is de kans groot dat de regenpijp straks vol zit. Met alle gevolgen van dien … Maar er is natuurlijk veel meer om rekening mee te houden in deze tijd van het jaar.’

Genoeg te doen dus in de tuin. En als je dat liever wilt uitbesteden?

‘Dan bel of mail je ons gewoon. Hoveniersbedrijf De Tuin helpt je daar graag mee. Dan weet je zeker dat je niets over het hoofd ziet. Van volledige onderhoudsabonnementen tot een losse onderhoudsbeurt: de tuin ligt er altijd prachtig bij en jij hebt er geen omkijken naar!’

Onderhoud uitbesteden

GARDEN:

Een onderhoudsabonnement voor het hele jaar. Wij houden in de gaten wanneer het tijd is voor onderhoud, nemen tijdig contact op om een afspraak te maken en gaan vervolgens lekker aan het werk.

SEASONS:

Een seizoensabonnement, waarmee we twee tot drie keer per jaar langskomen. Sowieso in het voor- en najaar en soms ook in hartje zomer.

MOMENTS:

Onderhoud wanneer het jóu uitkomt, één keer per jaar. Een boom snoeien, of een onderhoudsbeurt: het kan allemaal.


Reactie schrijven

Commentaren: 0

Leer meer over ons.

U kunt altijd contact met ons opnemen, telefonisch of via de mail . 

 

Deel onze website of uw ervaring met uw vrienden en kennissen door hieronder te klikken op een van de social media sharing links!

Hoveniersbedrijf De Tuin

3e Industriestraat 25E

3133EJ VLAARDINGEN 

Tel: (010) 248-0704

Email: info@detuin.info